Mikä ihmeen Águas Santas Milaneza? Eurooppa Liigan 1. karsintakierroksen vastustaja esittelyssä

Riihimäen Cocks aloittaa Eurooppa Liigan ensimmäisen karsintakierroksen lauantaina 27.8. kello 16:00 Riihimäen Cocks Areenalla. Vastaan asettuu Portugalista kotoisin oleva Águas Santas Milanaza, mutta millainen joukkue on vastassa ja minkälaisesta kaupungista se tulee?

Pinta-alalta Riihimäkeä pienempi alue, joka on linkittynyt Portugalin perustamiseen

Águas Santas sijaitsee Portugalin pohjoisosassa, Leça-joen lähellä vain 3.5 kilometriä suurkaupunki Portosta pohjoiseen. Aguas Santas on yksi kymmenestä kaupungista ja kylästä Maian kunnassa. Águas Santaksen kaupungissa on noin 27 000 asukasta ja Maian alueella (joka on pinta-alaltaan Riihimäkeä pienempi) on 127 000 asukasta.

RiihimäkiMaia
Pinta-Ala125,6 km²82.99 km2 
Asukasluku28 781135,678
Isossa kuvassa Águas Santaksen sijainti Maian alueella. Pienessä kuvassa Maian sijainti Portugalissa.

Maian alueella on ollut asutusta tuhansien vuosien ajan, ja rautakauden aikaisia (eli noin 3000 vuotta vanhoja) rakennusten jäänteitä on löydetty Maian alueelta. Historian saatossa Maia on nähnyt paljon. Se on ollut koti roomalaisille, siellä on tehty tuotettu purjeita portugalilaisten laivojen tarpeisiin löytöretkien aikaan ja joidenkin mukaan Portugalin ensimmäinen kuningas ja Portugalin perustaja Afonso Henriques koulutettiin Maian alueella. Maian alueella on myös syntynyt Afonso Henriquen ritari, ja Maian alueen sankari Gonçalo Mendes da Maia. Portugalin sisällissodassa vuosina 1828–1834 Maian alueella käytiin useita taisteluita. Nykypäivänä Maian alue on yksi Portugalin pohjoispuolen teollistuneimmista.

Maian alueelta on kotoisin muutamia tunnettuja henkilöitä. Urheilumaailmalle tunnetuin on varmasti Manchester Unitedin keskikentän tähti Bruno Fernandes. Águas Santaksen kaupungissa on syntynyt myös Amerikkalainen fantasiakirjailija Sarah A. Hoyt.

Leça-joki Maian alueella.

Tasainen ylemmän keskikastin joukkue

Águas Santas pelaa Portugalin Andebol 1 -liigassa, ja se sijoittui viime kaudella sarjassa viidenneksi. Seuran sijoitukset Portugalin pääsarjassa ovat viime vuosina muutenkin erittäin tasaisia. Kymmenellä viime kaudella lauantain vastustaja on sijoittunut kerran neljänneksi, kuusi kertaa viidenneksi, kaksi kertaa kuudenneksi ja kerran kahdeksanneksi. Titteleillä Águas Santas ei ole juhlinut. Palkintokaapista löytyy ainoastaan Portugalin cupin voitto kaudelta 2001-2002 ja Limburgse Handbal Dagen -turnauksen voitto vuodelta 2013.

Kotiottelunsa Águas Santas pelaa romanttiselta kuulostavalla Pavilhão da Associação Atlética de Águas Santas -areenalla. Suomeksi nimi on hieman vähemmän romanttinen Águas Santasin urheiluseuran paviljonki.

Pavilhão da Associação Atlética de Águas Santas

Cocksin pelaajien ja valmentajien kommentit otteluparista

Cocksin kapteeni kommentoi ottelua ensin,

Kapteeni Teemu Tamminen ennakoi tulevaa viestin välityksellä

Meillä oli ihan hyvä arpaonni, vaikka tuossa sarjassa ei olekaan helppoja vastustajia. Käsipallo on Portugalissa tällä hetkellä hurjassa nousussa. Ensimmäinen ottelu on lähellä ja meidän pitää olla siinä valmiita.

Seuraavaksi oli varakapteenin vuoro kommentoida tulevaa ottelua

Cocksin varakapteeni Davor Basaric kommentoi otteluparia näin

Meidän aloittaa vahvasti ensi sekunneista lähtien, oli joukkue sitten Portugalista, Espanjasta, Ranskasta tai mistä tahansa muualta. Jokaisesta pallosta täytyy taistella, koska vaikka tämä on kauden ensimmäinen ottelu, se on myös yksi tärkeimmistä. Toivon ja uskon että menemme tästä myös seuraavalle kierrokselle, koska tällä hetkellä joukkueemme on erittäin vahva.

Valmennus kommentoi ottelua kapteeniston jälkeen

Christophe Viennet kertoi seuraavasti

Näemme vasta otteluparin jälkeen oliko arpa meille hyvä vai ei, mutta juuri nyt uskon että meillä on kaikki eväät Águas Santaksen kaatamiseen. Vastustajan joukkue on muuttunut meidän tavoin viime kaudesta, joten voimasuhteita on vaikea arvioida.

Ottelu tulee olemaan eräälle Cocksin pelaajalle todella erityinen. Cocksiin siirtyi täksi kaudeksi Portugalilainen Nuno Santos, joka on pelannut kotimaansa sarjassa viimeksi kaudella 2019-2020.

Santos fiilisteli tulevaa näin

Portugaliin palaaminen on aina hienoa, ja erityisesti kun pääsen pelaamaan käsipalloa siellä. Haluan voittaa, ja varsinkin kotiottelun voittaminen on tärkeää jotta voimme edetä seuraavalle kierrokselle. Vaikka joukkue on kaukana omasta kotikaupungistani, minulla on tulossa tuttuja katsomaan pelejä. Ottelusta tulee erityinen minulle.

EHF Eurooppa Liigan ensimmäisen karsintakierroksen ottelu pelataan siis lauantaina 27.8.2022 kello 15:30 Riihimäen Cocks Areenalla. Tervetuloa nauttimaan huikeasta käsipalloviihteestä!

Aikuiset15€
Alennusryhmät10€
Seuran juniorit Cocksin pelipaita päällä0€
Alennusryhmät: Eläkeläiset, Varusmiehet, Opiskelijat, Lapset