Lauantai 22.3.2014 oli Riihimäen Cocksille yksi seuran historian tärkeimmistä päivistä. Edustusjoukkueella oli mahdollisuus tehdä suomalaista seurahistoriaa ja edetä EHF Challenge Cupissa välieriin. Serbialainen RK Metaloplastika Sabac oli hävinnyt Hyvinkäällä ensimmäisessä osaottelussa kuudella maalilla lukemin 23-17 ja Cocksille olisi riittänyt toisesta ottelusta viiden maalin tappio jatkopaikkaan. Hienosti taistelleen joukkueen unelma kuitenkin murskaantui tylysti Sabacin illassa.

Ottelun alku oli Cocksille vaikea. Metaloplastika tuli iholle kuin yleinen syyttäjä ja saikin tästä hyvästä varoitustilinsä täyteen jo kahden ja puolen minuutin pelin jälkeen. Cocksin hyökkäyspelin isännät kuitenkin onnistuivat aggressiivisuudellaan sekoittamaan ja vieraiden maalitili pysyi nollissa pitkään. Tilanne raukesi vasta kun peliä oli pelattu jo 5:45 Gheorghe Safroniin kavennettua tilanteeksi 3-1. Reilua minuuttia myöhemmin Kristo Järve kavensi uudestaan, mutta seuraavaksi oli taas Metaloplastikan vuoro tuulettaa. Cocksin olot alkoivat olla jo melkoisen tukalat, kun yhdeksän peliminuutin kohdalla Metaloplastikan johtaessa 5-2 Safronii passitettiin vielä kahden minuutin istunnolle. Jäähystä selvittiin yhdellä takaiskumaalilla ja Cocksin valmentaja Kaj Kekki päätti rauhoittaa tilanteen kutsumalla suojattinsa aikalisälle. Kotijoukkueen kovin rynnistys saatiinkin laantumaan ja hetken päästä Kristian Jansson kavensi eron jälleen kolmeen maaliin. Seuraavaksi oli kotijoukkueen vuoro joutua alivoimalle, kun nopeaa hyökkäystä käynnistämässä ollutta Janssonia revittiin takaapäin. Ylivoima tuotti tulosta ja Nico Rönnberg kavensi eroa jälleen yhdellä maalilla.

Cocksin maalilla lähes täydet minuutit pelanneella Marius Aleksejevilla oli muun joukkueen tavoin ollut hieman takkuinen alku otteluun, mutta nyt hänkin alkoi saada juonesta paremmin kiinni. Virolaisveskarin kahden erinomaisen torjunnan jälkeen Teemu Tamminen laittoi torjutun rangaistusheittonsa reboundin sisään ja eroa oli enää yksi maali. Aleksejev jatkoi hyviä otteitaan myös jatkossa ja torjui muun muassa Milos Dragasin rankkarin ja piti kahdella loistotorjunnallaan Metaloplastikan nollilla Antti Rogenbaumin jäähyn ajan. Kotijoukkue onnistui kuitenkin ensimmäisen jakson viimeisten minuuttien maaleillaan venyttämään eron jälleen kolmeen ja Aleksejevin torjuttua viimeisten sekunttien kontrausyrityksen, lähdettiin tauolle 11-8 kotijohdossa.

Ottelun toinen jakso alkoi jälleen Cocksin kannalta murheellisesti. Hyvinkään otteluun verrattuna huomattavasti heikommin esiintynyt oikea takamies Nemanja Grujicic lakosi dramaattisesti kentän pintaan jo puolen minuutin pelin jälkeen ja Teemu Tamminen sai poistua kahdeksi minuutiksi jäähypenkin puolelle. Aleksejev torjui kotijoukkueen kaksi ensimmäistä yritystä, mutta Milos Dragasin vedolle hänkään ei enää mahtanut mitään. Tammisen jäähyn jälkeen ottelua ei ehditty pelata tasakentällisin kuin minuutin verran, kun Gheorghe Safronii ajettiin istunnolle. Tällä kertaa kotijoukkue vei ylivoimansa maalein 2-0 ja kun hetkeä myöhemmin taululla seisoivat lukemat 15-8, alkoi Cocksin tilanne vaikuttamaan todella tukalalta. Toisen jakson maalitili aukesi vasta kun Metaloplastika joutui vuorostaan alivoimalle ja Cocks vei kaksiminuuttisen Rönnbergin ja Safroniin osuttua maalein 2-1.

Ajassa 40:31 Cocks sai mahdollisuuden tulla peliin jälleen kunnolla mukaan. Kotijoukkueelta ajettiin kaksi pelaajaa peräkkäin jäähylle, eikä Cocks jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä. Ensin Kristo Järve laittoi rankkarin sisään, sitten Safronii onnistui kontrauksessa ja lopulta Järve kavensi eron jo kolmeen maaliin, tilanne nyt 17-14. Seuraavat kolme maalia merkittiin kuitenkin jälleen Metaloplastikan sarakkeeseen ja yhteistilanne oli jälleen tasan.

Ottelu huipentui viimeiselle kymmenelle minuutille. Cocksin aikalisän jälkeen Teemu Tamminen kavensi puolinopeasta hyökkäyksestä, Metaloplastika kuittasi heti, mutta Tamminen osui samantien uudestaan, tällä kertaa laidasta. Hetkeä myöhemmin Nico Rönnberg tykitti keskeltä tilanteeksi 22-18 ja molempien joukkueiden osuttua vielä kerran, oli eroa viisi minuuttia ennen ottelun loppua vain neljä maalia ja Cocks oli kiinni välieräpaikassa.

Valitettavasti viimeinen vitonen sujui kaikkea muuta kuin olisi toivottu. Ensin Tammisen maaliin päätynyt lirutus laidalta tuomittiin viivarikoksi ja heti perään Grujicic lisäsi Metaloplastikan johdon viiteen maaliin. Viimeistään tässä vaiheessa paikalle saapunut yleisökin innostui todenteolla kannustamaan omiaan ja kotijoukkue sai entistä kovemman innon päälle. Kaksi seuraavaakin maalia merkittiin Metaloplastikalle ja tilanteessa 26-19 kotijoukkue oli seitsemän maalin johtoasemassa jatkopaikassa kiinni. Cocksin tilanne ei kuitenkaan ollut vielä mahdoton, sillä joukkue oli jo tehnyt enemmän maaleja kuin Metaloplastika Hyvinkäällä ja etenisi näin ollen yhden maalin tekemällä vierasmaalisäännön turvin jatkoon. Ajassa 58:46 Kristian Jansson ja Milos Mitrovic nahistelivat itsensä punaisella kortilla katsomon puolelle ja ottelun loppu pelattiin vajailla miehityksillä.

Viimeisen minuutin käynnistyessä pallo oli Cocksilla ja kavennus kuuteen maaliin oli vielä täysin mahdollinen. Yli 2000-päinen yleisö seisoi ja vihelsi raivoisasti. Ratkaiseva maalintekoyritys jäi lopulta Kristo Järven harteille. Järven alaveto suuntautui kuitenkin Metaloplastikan maalivahdin jalkoihin ja kun pelikellossa oli enää reilu puoli minuuttia aikaa jäljellä, oli pallo ja välieräpaikka kotijoukkueen hallussa. Cocksille tarjoutui vielä ohut mahdollisuus kaventaa, kun kotijoukkueen viimeinen heitto noin kymmenen sekunttia ennen loppusummeria meni maalin oikeasta nurkasta ohi. Kaikkien kenttäpelaajien oltua tiukasti vartioituja Aleksejev ei löytänyt paikkaa johon avata peliä ja lopulta pitkä avaus kohti Teemu Tammista jäi puolustajan näppeihin.

Metaloplastika voitti ottelun lukemin 26-19 ja etenee näin Challenge Cupin välieriin vain yhden maalin erolla yhteismaalein 43-42. Loppusummerin soitua kenttä täyttyi riemuitsevista kotijoukkueen pelaajista ja katsojista. Toisessa päässä kenttää tunnelma oli hyvin erilainen. Cocks oli käsittämättömän lähellä Challenge Cupin välieräpaikkaa. Unelma säilyi elossa aina toisen osaottelun viimeiselle minuutille asti. Kaikki kuitenkin murskaantui hetkessä.

Vaikka tappio ja putoaminen välierien ulkopuolelle onkin joukkueelle vaikea paikka, on kaikkien pakko kerätä nopeasti itsensä ja saatava keskittyminen siirrettyä uusien haasteiden pariin. Baltian Liigassa, jota Cocks ei ole koskaan voittanut, alkavat ratkaisuhetket lähestyä, ja SM-liiga jatkuu joukkueella jo keskiviikkona, kun Dicken saapuu Riihimäelle sarjan kärkiotteluun. Challenge Cup sen sijaan jatkuu ensi syksynä ja silloin mukana on monta kokemusta tämän kautiseen verrattuna rikkaampi Cocks.

Cocksin maalintekijät: Teemu Tamminen 5, Kristian Jansson 3, Gheorghe Safronii 3, Nico Rönnberg 3, Kristo Järve 3, Antti Rogenbaum 1, Robin Sjöman 1

Tarkemmat tilastot ottelusta EHF:n sivuilta

Kuvia ottelusta Metaloplastikan sivuilta

Hotellilla2

Hotellilla Rumassa

Hotellilla

Hotellilla Rumassa

Ruma3

Harjoitukset Rumassa

Ruma2

Harjoitukset Rumassa

Ruma1

Harjoitukset Rumassa

Harjoitusten jälkeen

Harjoitusten jälkeen

Zorka-Halli

Zorka-Halli Sabacissa

Zorka-Halli

Zorka-Halli Sabacissa

Zorka9

Zorka-Halli Sabacissa

Zorka7

Liput

Zorka10

Alkulämmittely

Zorka8

Alkulämmittely