Cocksilaiset Sandefjordissa

Norjan Sandefjordissa järjestettiin 11. kerran Norjan käsipalloliiton toimesta huippukäsipalloseminaarin. Seminaari on valtavan kokoinen tapahtuma johon tänä vuonna osallistui n. 190 valmentajaa eri puolilta pohjoismaita, suurimmaksi osaksi Norjasta mutta myös Ruotsista ja Islannista oli useita osallistujaa. Tällä kertaa paikalla oli myös edustusta Suomesta Cocksin päävalmentajan Gintaras Savukynasin ja valmennuspäällikön Thomas Lindströmin myötä.

Seminaarin iso teema oli tällä kertaa puolustaminen ja maalivahdit. Paikalle oli saapunut luennoitsijoita eri käsipallokulttuureista jotta aiheesta saataisiin mahdollisimman laaja näkemys. Varsinkin maalivahtivalmennuksesta löytyy useita eri tapoja ja tekniikoita ja ruotsalainen MV-legenda Mats Olsson puhuikin paljon siitä miten hän haluaisi yhdistää näitä eri kulttuurien tekniikkoja ja luoda ”täydellisen” maalivahtivalmennuksen. Tällä kertaa paikalle oli saapunut serbialainen Dejan Peric joka esitteli oman näkemyksensä maalivahtien toimintaan.

Puolustusta oli esittelemässä Espanjan naisten valmentajana juuri lopettanut Jorge Dueñas. Pääpaino oli henkilökohtaisella puolustustekniikalla mutta harjoituksissa sivuttiin myös puolustuspään yhteistyötä.

Muita luennoitsijoita olivat ruotsalainen Pär Olov ”Tjolle” Ström joka avasi osallistujille millä tavalla Ruotsissa ollaan uudistamassa pelaajakehitystä. Tjollen jälkeen vuorossa oli Norjan naisten maajoukkueen valmentajakaksikko Thorir Hergeirsson ja Mia H Högdahl jotka avasivat laitapuolustajien työskentelyä nyt ja tulevaisuudessa. Ruotsalainen koripallovalmentaja Torbjörn Gehrke esitteli koripallotyyppistä jalka- ja käsityöskentelyä puolustettaessa.

Norjan miesten päävalmentaja Christian Berge oli oikeastaan ainoa luennoitsija joka käsitteli hyökkäyspelaamista, tällä kertaa nopeita vastaiskuja joissa Norja on ehkä tällä hetkellä maailman paras joukkue.

Norjan maajoukkueen fysiikkavalmentaja Ole Martin Viken piti myös erittäin kiinnostavan luennon siitä miten Christian Bergen valitsema pelityyli maajoukkueelle vaikutti joukkueen fyysiseen valmistautumiseen lopputurnaukseen ja miten joukkue pitää fysiikkansa kunnossa intensiivisen turnauksen ajan.

Kaikin puolin mielenkiintoinen viikonloppu jonka opetus on selvä: kaikilla valmentajilla on tavoitteena rakentaa voittavia pelaajia ja joukkueita, metodit päästä näihin tavoitteisiin ovat varsin erilaisia. Ei näitä muita tapoja tehdä asioita ehkä kannata kopioida suoraan, mutta vaikutteita kannattaa ehdottomasti ottaa erilaisilta kulttuureista ja muokata näitä itselleen sopiviksi.