Cocks School Tour päätökseen syksyn osalta

Elokuussa aloitettu Cocks School Tour on saatu päätökseen tämän syksyn osalta. Riihimäen, Lopen, Hausjärven ja Hyvinkään koulut, esikoulut ja päiväkodit ovat päässeet tutustumaan käsipalloon edustusjoukkueen pelaaja Roni Syrjälän toimesta.

School Tour on käsipalloliiton tarjoama ja LähiTapiolan mahdollistama hanke, joka kannustaa käsipalloseuroja kiertämään lähialueidensa kouluja esitellen lajia lapsille. Hankkeen tavoite on kasvattaa harrastajamääriä, levittää lajin tietoisuutta sekä kasvattaa käsipallon merkitystä myös koululiikunnassa.

Cocks on pyörittänyt hanketta omalta osaltaan jo vuodesta 2014 ja kasvattanut hankkeen laajuutta vuosi vuodelta. Toiminta on yltänyt yli kuntarajojen jo usean vuoden ajan, kun kouluja on kierretty Riihimäen lisäksi myös Lopella, Tervakoskella, Hikiällä, Ryttylässä ja Oitissa. Viime vuonna seura esitteli lajia myös jo muutamalle esikoululle ja päiväkodille. Tänä vuonna toimintaa on laajennettu myös Hyvinkäälle.

Päävastuussa Cocksin School Tourista on ollut jo usean vuoden ajan Roni Syrjälä, jonka mukaan lapset ovat olleet tänä syksynä erityisen innostuneita lajista. ”On havaittavissa pientä käsipallo-buumia, sillä seuran mainoslappuja saa tulostella lisää lähes jokaisen koulukäynnin jälkeen. Myös oppilaat, joiden koululla kierretään jo kuudetta vuotta, ovat edelleen kiinnostuneita lajista ja opettajien mukaan käsipallotunti on joillekin oppilaille vuoden kohokohta”, Syrjälä kertoo.

Syrjälän tavoite käsipallotunnilla on, että jokainen oppilas pääsee touhuamaan pallon kanssa ja liikkumaan paljon. Kunkin tunnin päätteeksi on varattu aikaa myös pelille, jossa Syrjälä myös painottaa aktiivisuutta. ”Ennen kuin tunnin päätteeksi pelaamme, käyn pikaisesti läpi tärkeimmät säännöt liittyen pallon kanssa liikkumiseen ja maalivahdin alueeseen. Usein annan oppilaille myös luvan ottaa pallon vastustajan kädestä, jolloin pallon on pakko liikkua pelaajalta toiselle nopeasti tai se viedään, ” Syrjälä perustelee. Pääty- ja sivurajoja pelatessa ei huomioida, sillä Syrjälän mukaan tärkeämpää on pitää peli liikkeessä ilman suurempia katkoja, jolloin pelaaminen säilyy lapsista mielekkäämpänä.

Laajan School Tour-kiertueen ja uuden areenan myötä Cocksilla on tavoite laajentaa myös perinteistä koulukäsipalloturnaustaan, joka pelataan tammikuun lopussa. Toiveena on saada mukaan entistä enemmän kouluja myös ulkopaikkakunnilta, jotta laji leviäisi entisestään. Mikäli lisää innostuneita harrastajia saadaan mukaan esimerkiksi Hyvinkäältä tai Lopelta, voidaan pidemmällä tähtäimellä saada myös seuratoimintaa kyseisiin kuntiin.

Tänä syksynä Cocksin School Tourilla käsipallon parissa on päässyt liikkumaan 2600 lasta. Viime syksynä vastaava luku oli 2100. Junioripäällikkö Viivi Kuja-Kyynyn mukaan School Tourin vaikutukset ovat näkyneet myös hänen työnkuvassaan, sillä yhteydenottoja School Tourilla lajista innostuneilta lapsilta on tullut lähes päivittäin. Kiertue jatkuu taas tammikuussa, jonne on kyselty esittelypäiviä jo Tervakosken sekä Hausjärven koulujen toimesta.

Lisää tietoa School Tourista saa seuran junioripäälliköltä, viivi.kuja-kyyny(at)cocks.fi