Cocksin kova yritys ei riittänyt – SKA Minsk Baltian liigan mestari

Baltian liigan Final4-viikonloppu huipentui sunnuntaina Riihimäen Cocksin ja valko-venäläisen SKA Minskin väliseen finaaliotteluun. Selkeänä ennakkosuosikkina finaaliin lähtenyt SKA ei lopulta antanut turnauksen isäntäjoukkueen yllättää itseään ja vei mestaruuden lukemin 32-26. Cocks kuitenkin esitti täpötäydelle Riihimäen Urheilutalolle hienoa taisteluhenkeä ja jännitys pysyi yllä lähes ottelun loppuun saakka. Pronssimitalit menivät Põlva Servitille, joka virolaisjoukkueiden keskinäisessä välienselvittelyssä kukisti HC Kehra/Daisyn lukemin 23-30.

Kristo Järve aloitti ottelun maalinteon onnistuneella seitsemän metrin heitolla. Tasatahtiin edettyjen alkuminuuttien jälkeen Cocks otti pelin haltuunsa. Yevgen Umovist piti Cocksin maalin puhtaana seitsemän minuuttia putkeen ja samaan aikaan toisessa päässä kenttää verkko heilui viisi kertaa. Ottelussa vierasjoukkueena esiintynyt Cocks siirtyi näin 4-8 johtoon ja SKA Minsk oli pakotettu aikalisään. Pelin jälleen jatkuttua SKA maalasi nopeasti pariin otteeseen ja ero kaventui kahteen maaliin. Cocksin upeasti taistellut puolustus onnistui kuitenkin pitämään SKA:n ison ja vaarallisen hyökkäyskaluston hienosti kurissa, eivätkä valko-venäläiset päässeet enää ensimmäisellä jaksolla tasatilannetta parempiin asetelmiin. Tauolle lähdettiin tasalukemissa, kun 12 sekuntia ennen summerin sointia Yauhen Kamarou tasoitti lukemiksi 15-15, eikä Cocks Kaj Kekin ottaman aikalisän jälkeen onnistunut enää palloa maaliin toimittamaan.

Ensimmäisellä jaksolla ajoittain suurissa vaikeuksissa kovalla asenteelle liikkeellä olleiden riihimäkeläisten kanssa ollut SKA Minsk näytti heti toisen jakson alussa, missä kulkee ero ammattilaisten ja puoliammattilaisten välillä. Joukkue latoi reilussa kahdessa minuutissa viisi kertaa pallon Umovistin selän taakse ja yhtäkkiä peli oli saanut aivan uuden juonen. Kun Cocksilta vielä hetken päästä passitettiin Gheorghe Safronii ja Kristian Jansson lyhyin väliajoin kahden minuutin jäähylle, ei tilanne näyttänyt Cocksin kannalta hyvältä. SKA ei onnistunut käyttämään ylivoimiaan hyväkseen, mutta Barys Pukhouskin laitettua molemmista tilanteista seuranneet rankkarit sisään, jatkoi ero kasvamistaan. Hienon kotiyleisön edessä pelannut Cocks ei kuitenkaan ollut vielä luovuttanut. Janssonin, Vjatseslav Pylypenkon ja Teemu Tammisen peräkkäisillä maaleilla ero kaventui neljään maaliin lukemiin 24-20 ja vielä lähes puolet toista jaksoa oli jäljellä. Rutinoitunut SKA ei kuitenkaan päästänyt Cocksia enää tuon lähemmäs ja riihimäkeläisten oli lopulta tunnustettava valko-venäläisten paremmuus maalein 32-26. Mestaruuspokaali matkaa näin ollen Minskiin ja Cocks saa jatkaa Baltian liigan voiton metsästystä jälleen ensi kaudella.

Mitalien lisäksi turnauksen loppuseremonioissa jaettiin muitakin palkintoja. Liigan Fair Play-palkinnon nappasi itselleen Põlva Serviti. Parhaan maalintekijän palkinto matkaa niin ikään eteläiseen Viroon Põlvan Ardo Punalle (127 maalia). Final4-turnauksen ja finaaliottelun parhaana pelaajana palkittiin SKA Minskin Barys Pukhouski, joka finaalissa osui 11 kertaa Cocksin maalipuiden väliin.

Kaikin puolin hienosti sujunut Final4-viikonloppu tarjosi neljä tasokasta käsipallo-ottelua. Halli oli täynnä molempina päivinä ja kun Cocksin kannattajien lisäksi paikalle oli saapunut kymmenittäin Põlvan ja Kehran faneja, oli tunnelma katossa jokaisessa ottelussa. Riihimäen Cocks kiittää kaikkia turnauksen järjestämiseen osallistuneita ja paikalla olleita katsojia. Tiistaina jälleen jatketaan SM-liigan puolivälierien merkeissä.

Cocksin maalintekijät finaalissa:

Teemu Tamminen 8

Kristo Järve 5

Kristian Jansson 4

Vjatseslav Pylypenko 3

Siim Pinnonen 2

Roni Syrjälä 1

Gheorghe Safronii 1

Antti Rogenbaum 1

Ahti Rogenbaum 1